Interieurarchitect zorg: de invloed van onze omgeving

Staat u wel eens stil bij wat kleur- en sfeerbeleving met ons doen? En hoe de inrichting van een zorgomgeving het gevoel van patiënten en bewoners kan veranderen? Zelfs van de zorgprofessional?

Als interieurarchitect ben ik ervan overtuigd dat een weldoordacht ingerichte omgeving (healing environment) een positieve invloed heeft op mensen. En dat juist een zorgomgeving hierbij gebaat is. Een huiselijke sfeer zorgt ervoor dat mensen zich meer op hun gemak voelen. En dat maakt het zorgen een stuk gemakkelijker voor de professional. Daarom is een interieurarchitect in de zorg onmisbaar.

Interieurprojecten zorg

Interieurprojecten in de zorg omvatten meerdere aspecten. Het personeel moet zijn werk kunnen doen, de bewoners of patiënten moeten zich op hun gemak voelen en de zorginstelling moet er representatief uitzien. Ik heb ruime ervaring met interieurprojecten in de zorg. Met mijn interieurontwerpen heb ik het welbevinden van onder andere dementerenden en gehandicapten ondersteunt.

Interieur en dementie 

Het interieur gecombineerd met onder meer kleurgebruik, tastzin en geluid hebben een grote invloed op dementerenden. Vaak is het letterlijk hun enige houvast. De gezamenlijke woonkamer, maar ook de eigen kamers van de dementerende bewoners dienen een herkenbare en huiselijke sfeer uit te stralen. Wist u bijvoorbeeld dat oudere mensen niet alle kleuren meer evengoed kunnen onderscheiden? De juiste kleurencombinaties ondersteunen de functionaliteit en ruimtebeleving en het welbevinden van bewoner en zorgprofessional. Ik houd rekening met de veelvoorkomende angst en agressiviteit bij dementie en zorg dat mijn interieurontwerp deze gevoelens zo veel mogelijk wegneemt.

Gehandicaptenzorg en zintuigbeleving

Het effect van daglicht, kleurgebruik en zintuigbeleving is enorm binnen de gehandicaptenzorg. In mijn interieurontwerpen is dit dan ook een belangrijk en integraal onderdeel. Ik pas bewust snoezel- en belevingselementen toe en houd rekening met het heilzame effect van daglicht. Al naar gelang de functie van de ruimte kies ik voor kleurencombinaties die de bewoners prikkelen, ontspannen of uitdagen.

Regelgeving in de zorg

Als ervaren interieurarchitect in de zorg vind ik, in mijn interieuradvies, het evenwicht tussen noodzakelijke aspecten uit geldende wet- en regelgeving, de wens van het personeel en het ondersteunen van bewoners en familie.

Neem vandaag nog contact op

Haal mij in huis als uw interieurarchitect in de zorg en ervaar de positieve invloed van een weldoordachte inrichting op patiënten, bewoners en personeel. Bekijk projecten die ik als interieurarchitect zorg heb gedaan en maak via de contactpagina een vrijblijvende afspraak. Of lees meer over mijn aanpak en overtuigingen op de pagina "plan de Compagne".